Datoriile persoanei fizice autorizate (PFA) sunt preluate de persoana fizică, nu sunt anulate, în caz de radiere a PFA-ului

Înalta Curte de Casație și Justiție a clarificat o situație care crea confuzie în ceea ce privește aplicarea unor norme din legislația fiscală și anume: ce se întâmplă cu datoriile persoanei fizice autorizate (PFA) după radierea acesteia din evidența ANAF?

Judecătorii au stabilit că în cazul în care PFA-ul este radiat din evidența ANAF, datoriile sale sunt transferate către fostul titular persoană fizică și nu sunt anulate. Cu alte cuvinte, ștergerea datoriilor PFA-ului din baza de date ANAF nu implică automat ștergerea definitivă a datoriilor, ci preluarea lor de către altcineva.

Chiar dacă din dreptul codului de identificare fiscală al PFA-ului se șterg datoriile odată cu radierea, aceste obligații vor exista în continuare, însă în dreptul persoanei fizice care a fost titulara PFA-ului, în baza codului numeric personal CNP.

Așadar, radierea PFA-ului nu este o soluție pentru a scăpa de datoriile acesteia, acestea transferându-se asupra patrimoniului titularului persoanei fizice autorizate.

Prin urmare, în situația în care în evidența contabilă a societății dumneavoastră apar debite restante ale unui PFA, puteți efectua demersurile legale necesare împotriva titularului persoană fizică.

  • Share This Story

about author

razvan

razvain@gmail.com

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.