
Decizia 4/2CN/2025 a Colegiului Medicilor Stomatologi
O decizie a Colegiului Medicilor Stomatologi (CMS) de aprobare a unui Ghid de bune practici pentru publicitatea medicilor stomatologi a fost recent oficializată. Documentul stabilește reguli stricte pentru promovarea serviciilor din această specializare medicală, interzicând comparațiile superlative, ofertele comerciale agresive sau referințele la rate de succes nerealiste. În plus, sunt interzise și garanțiile medicale explicite, reiterând ideea că obligația medicului este una de diligență, nu de garantare a unui rezultat.
Ce se dorește a fi reglementat prin această decizie?
Ghidul de bune practici privind publicitatea medicilor stomatologi, adoptat prin Decizia 4/2CN/2025 a Consiliului național al CMS, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2025, stabilește cadrul pentru comunicarea publică a profesioniștilor din stomatologie. Documentul are ca scop principal informarea și educarea publicului cu privire la serviciile și tratamentele disponibile, promovarea sănătății orale și prevenirea afecțiunilor dentare, precum și asigurarea respectării demnității și eticii profesionale în publicitate. Publicitatea nu trebuie să conțină informații false, înșelătoare sau susceptibile să inducă pacienții în eroare, ci trebuie să fie onestă, bazată pe dovezi științifice și să promoveze încrederea și respectul față de profesie.
Scurtă trecere prin noile reguli care se aplica de la 1 iulie
Una dintre cele mai importante interdicții vizează mențiunile comparative, denigratoare și superlative. Astfel, este strict interzisă utilizarea unor expresii care compară direct sau indirect medicul stomatolog sau serviciile oferite cu alți practicieni sau servicii, cum ar fi „mai bun decât”, „superior față de”, „peste standardul pieței”, „locul /cabinetul ideal” sau „unicul”. De asemenea, sunt prohibite afirmațiile care sugerează calitatea scăzută a tratamentelor altor colegi sau care denigrează direct (de exemplu, „tratamentul este prost făcut”, „un singur medic nu are cum să facă totul bine, trebuie o echipă”).
Orice fel de superlative sau expresii care implică superioritate nejustificată sunt interzise, incluzând termeni precum „cel mai bun”, „top”, „numărul unu”, „lider”, „excelență” sau referiri la „tehnologie de ultimă oră” sau „cele mai performante” echipamente. Chiar și numele de domenii web sau adresele de e-mail care conțin astfel de superlative, precum www.celmaibunmedic.ro sau mediculperfect@gmail.com, sunt considerate interzise.
În plus, este interzisă utilizarea titlului de „specialist” dacă nu există un corespondent în nomenclatorul de specialități medicale aprobat de lege, sau folosirea unei denumiri diferite pentru o specialitate legal deținută. Utilizarea titlului de „expert” este, de asemenea, interzisă. Regulile sunt foarte stricte și în ceea ce privește facilitățile financiare, reducerile sau alte avantaje materiale a căror publicitate este interzisă. Deși oferirea de gratuități, reduceri sau facilități financiare în cadrul propriilor cabinete nu este interzisă, publicitatea acestora este strict prohibită.
De asemenea, este interzisă oferirea gratuită a unor tratamente subsecvente, cadouri sau avantaje la prima programare, bonusuri pentru recomandări de pacienți, vouchere condiționate de distribuirea de informații sau abonări, discounturi pentru familii sau personalul unor instituții, precum și practicarea unui sistem de returnări financiare. În plus, sunt interzise reclamele făcute vânzărilor grupate sau condiționarea serviciilor, cum ar fi „La două implanturi, al treilea este gratuit” ori reducerea de preț pentru un tratament condiționată de optarea pentru un alt serviciu.
Organizarea de licitații, tombole, concursuri sau oferirea de premii/gratuități pentru servicii medicale sunt, și ele, interzise. Chiar și utilizarea unor cuvinte generice care sugerează reduceri sau oferte comerciale, precum „gratuit”, „ofertă”, „promoție”, „discount”, „pachet”, „cel mai bun preț” sau „prețuri de Black Friday”, este interzisă în publicitate. Este important de menționat că oferirea de consultații stomatologice gratuite nu este interzisă în sine, dar nu trebuie folosită ca instrument de atragere a pacienților și poate fi oferită strict în cabinetul medical sau în unități medicale mobile.
Orice referire la funcții sau activități care nu au legătură directă cu exercitarea profesiei este interzisă în publicitate. Exemple includ menționarea calității de „acționar al firmei X”, „administrator al firmei X”, „membru în Asociația Z” sau „președintele Asociației XYZ”. Este de asemenea interzisă menționarea cantității rezultatelor obținute, a cifrei de afaceri sau a procentajului de succes, cu excepția cazurilor în care acestea pot fi dovedite științific, prin documente, articole publicate sau rezultatul unui masterat/doctorat. Expresii precum „rată de succes de 99%”, „tratamente 100% eficiente”, sunt, prin urmare, interzise în publicitate.
Ghidul interzice și utilizarea de imagini asociate sau irelevante pentru domeniul stomatologic, precum și publicitatea înșelătoare. Imaginile care sugerează rezultate nerealiste sau exagerate ale tratamentelor stomatologice sunt interzise. Publicitatea nu trebuie să conțină informații false sau care ar putea induce publicul în eroare, exemple fiind „implant fără tăieturi”, „dinți ficși în 24 de ore” sau „obturație laser, fără freză, fără durere”. De altfel, la data radactării materialului, la o simplă căutare pe internet, am descoperit patru oferte care conțin promisiunea realizării unor implanturi fără tăieturi.
De asemenea, este interzisă reclama la produse farmaceutice, suplimente alimentare, dispozitive medicale, materiale sanitare sau de tehnică dentară ori alte produse de uz medical. Un alt aspect crucial al ghidului se referă la garanțiile medicale. Medicul stomatolog are o obligație de diligență, nu de rezultat absolut. Prin urmare, este interzisă utilizarea unor cuvinte sau formulări care sugerează o durată nelimitată sau nerealistă a eficacității unui act medical stomatologic sau a unor termeni care garantează rezultate sau succesul actului medical.
Expresii precum „garanție pe viață”, „implant dentar pe viață”, „garantat”, „rezultat perfect” sau „succes 100%” sunt prohibite. Medicul trebuie să se asigure că pacientul a înțeles corect natura și întinderea relației medic-pacient, având o așteptare corectă cu privire la rezultatele actului medical stomatologic.
Care ar putea fi consecințele nerespectării noilor reguli?
Potrivit Codului Deontologic al Medicului Stomatolog, publicitatea realizată cu încălcarea regulilor prevăzute de acesta constituie abatere disciplinară, sens în care colegiul teritorial poate să solicite medicului stomatolog sau formei de exercitare a profesiei să efectueze modificările necesare în cazul în care mijlocul de publicitate utilizat nu este conform cu prevederile codului.
Este foarte important de avut în vedere faptul că repetarea abaterii disicplinare sau neconformarea cu deciziile colegiului teritorial constituie circumstanță agravantă, care va fi luată în considerare la aplicarea sancțiunii.
În cazul unor abateri disciplinare repetate sau încălcări în formă continuă privind regimul de publicitate , se va putea aplica amenda disciplinară către maximul special prevăzut de Legea nr. 95/2006.
Recomandări utile
Având în vedere că intența adoptării acestor noi prevederi a fost de conformare voluntară și corectare promptă a eventualelor abateri, Colegiul Medicilor Stomatologi a recomandat colegiilor teritoriale de a transmite medicilor stomatologi o notificare prealabilă de conformare, prin care să li se ofere un termen rezonabil de remediere a conținutului publicitar neconform.
Recomandarea noastră, în acest sens, ar fi ca medicii stomatologi să solicite sprijin în interpretarea și aplicarea noilor reguli privind publicitatea stomatologica tocmai pentru a evita răspunderea disciplinară și aplicarea sancțiunilor prevăzute de condul deontologic aplicabil acestei profesii.