Societatea turdeană Auto Trust Corporation SRL, parte a Alis Grup, deținută de omul de afaceri Alin Popoviciu, a câștigat procesul cu Consiliul Județean Cluj, într-un litigiu care viza acordarea licențelor de transport intrajudețene pe mai multe trasee din zona Turzii, inclusiv pe ruta Turda – Cluj-Napoca!
Obiect dosarului a fost anularea Hotărârii de Consiliu Județean nr. 88/2016 prin care s-au atribuit traseele 153-155, 160-164 către Fany și Agrar în cadrul Programului de transport public de persoane prin curse regulate în trafic județean pentru anii 2014-2019.
Trasee pierdute de Fany:
Trasee pierdute de Agrar:
În baza acestui proces, câștigat definitiv, Consiliul Județean Cluj va fi obligat să anuleze licențele date pe aceste trasee și să organizeze o nouă licitație, în care să țină cont de ”criteriul vechimii”, situație în care societatea Auto Trust Corporation SRL ar putea reintra în pe aceste trasee. Totodată, Auto Trust Corporation SRL va continua un proces de recuperare a prejudiciilor cauzate de decizia Consiliului Județean Cluj, solicitând daune financiare. daunele solicitate se ridică la milioane de lei!
Avocatul Cristina Boncaciu (foto), care a reprezentat Auto Trust Corporation SRL în acest proces, ne-a oferit unele detalii despre proces.
”Cele 8 trasee relevante in cauza (traseele 153-155, 160-164) si licentele aferente, au fost castigate de AUTOTRUST ca urmare a licitatiei organizate in 2006 (in continuare: „Prima licitatie electronica”) in cadrul Programului de transport public judetean de persoane curse regulate 2007-2014. (in continuare: „Primul program de transport)” Ca urmare, pe intreaga perioada a Primului Program de Transport (aprox. 7 ani) Autotrust a deținut neintrerupt licențe pentru fiecare dintre cele 8 trasee;
La finalul Primului Program de Transport CJ Cluj a demarat procedura pentru aprobarea celui de al Doilea Program de Transport (pentru urmatorii ani 2014-2019) aprobat prin HCJ 328/2012 si HCJ 423/2012 CJ Cluj (in continuare: „al Doilea Program de transport”).
In acest sens, in noiembrie 2013, CJ Cluj a organizat licitația electronică pentru atribuirea traseelor in cadrul celui de al Doilea Program de Transport licitatie in urma careia AUTOTRUST a castigat din nou cele 8 trasee relevante(153-155 şi 160-164) datorita intrunirii punctajului maxim pentru criteriul de atribuire privind vechimea neîntreruptă pe traseu (punctajul maxim de 12 puncte) şi cel al vechimii parcului auto; ( in continuare „a doua licitație electronică”),
Rezultatele celei de a doua licitatii electronice au fost validate de CJ Cluj prin HCJ 424/2013. Totodata s-au emis si licentele aferente atat in favoarea AUTOTRUST cat și a celorlați operatorii castigatori;
HCJ 424/2013 a fost atacata pentru nelegalitate de Institutia Prefectului si anulata partial impreuna cu licentele aferente emise in baza ei (inclusiv pentru cele 8 trasee relevante) prin hotararile judecatoresti definitive pronuntate in Dos. nr. 1372/117/2014 al Tribunalului Cluj si Curtii de Apel Cluj (a se vedea Anexa 4 la Cererea de chemare in judecata); (in continuare: „Hotararile judecatoresti”.)
HCJ 424/2013 a fost anulata partial exclusiv datorita greselii savarsita de unfuncționar al CJ Cluj care a introdus în mod eronat in aplicația electronica AADR-SAET punctajele pe trasee individuale iar nu pe grupe de trasee, modificand obiectul licitatiei.
Prin Hotararile judecatoresti nu s-a statuat cu privire la niciun alt aspect decat cu privire la modalitatea in care s-au inserat traseele in cadrul sistemului informatic, instanta sanctionand cu nulitatea nerespectarea procedurii de atribuire prevazute de Ordinul 240/2012(actualizat).
Ca efect in aprilie 2016 a fost organizata o nouă licitație electronică, pentru atribuirea traseelor anulate prin Hotararile judecatoresti („a treia licitație electronică”) ale carei rezultate au fost validate prin HCJ 88/2016 (ce a facut obiectul cauzei solutionate prin Hotararea de azi).
In urma celei de a treia licitatii AUTOTRUST a pierdut cele 8 trasee detinute deoarece, pentru criteriul vechimii pe traseu, autoritatea a acordat un punctaj predefinit de 0 puncte tuturor operatorilor de transport, considerand ca efectul Hotararilor judecatoresti de anulare partiala a HCJ 424/2012 este cel de a „intrerupe” vechimea pe traseu.
Autotrust a contestat in instanta legalitatea HCJ 88/2016 si a aratat faptul ca acest act administrativ nu este legal deoarece nu respecta Sentintele judecatoresti anterioare si efectul retroactivitatii unui act nul, elimina de facto un criteriu de atribuire prevazut de lege – criteriul vechimii pe traseu si discrimineaza in mod evident Autotrust singura societatea care putea in realitate fi punctata pentru acest criteriu de atribuire al vechimii neintrerupte pe traseu. Autotrust a prestat serviciul de transport mai bine de 7 ani pe cele 8 trasee, iar depunctarea sa s-a realizat intr-un mod nelegal si arbitrar de catre Consiliul Judetean si ARR cu o intentie vadita de a favoriza Societetatile conucrente Fany si Agrar.
Dosarul a fost unul complex care a ocazionat multe discutii juridice. Consiliul Judetean Cluj, ARR, Fany si Agrar au incercat prin diverse mecanisme si cererii procesuale (inclusiv cereri de recuzare a judecatorilor) sa mute atentia instantei de la chestiunea de esenta cea a incalcarii normelor legale, respectiv a eliminarii criteriului de atribuire privind vechimea neintrerupa pe traseu si nerespectarea principiului retroactivitatii efectelor actului juridic nul. Intr-un final, dupa 2 ani si jumatate de proces, s-a facut dreptate.
Actiunea Autotrust a fost solutionata favorabil initial de Tribunalul Cluj Sectia de Contencios administrativ si fiscal si a fost mentinuta definitiv de catre Curtea de Apel Cluj prin hotararea pronuntata azi in Dos. 2976/117/2018. Hotararea este definitiva.
Am crezut de la bun inceput in strategia propusa Clientilor mei. Am stiut ca nu va fi usor, au stiu si dansii, noi abordand anumite chestiuni de nuanta juridica, dar mi-au acordat incredere totala si ma bucura rezultatul final!
Vom repune pe rol si Dos. 3457/117/2017 al Tribunalului Cluj Sectia de contencios administrativ si fiscal pentru a recupera prejudiciile cauzate Autotrust SRL ca urmare a neprestarii activitatii de transport pe cele 8 trasee in aceasta perioada ( aprilie 2016- septembrie 2018).”, a precizat avocatul Cristina Boncaciu.
https://turdanews.net/articole/economie/57096-societatea-turdeana-auto-trust-corporation-srl-parte-alis-grup-a-castigat-procesul-cu-consiliul-judetean-cluj.html